Čokolada kao tretman za srce

Budući da je Valentinovo pred vratima, većina nas s veseljem iščekuje tradicionalne darove čokolade. U mojoj knjizi, čokolada je jedna od najukusnijih poslastica, unatoč kalorijama. Kada pokušate ići ravnom i uskom stazom zdravih prehrambenih navika, dolazi do točke u kojoj morate napraviti iznimku ili dvije, za čisti užitak u okusu. Pa, sada imamo neke znanstvene podatke koji podupiru konzumaciju čokolade, točnije kakaa koji sadrži, kao hrane zdrave za srce. Dobre vijesti za ljubitelje čokolade općenito i one koji vole čokoladu i zabrinuti su za svoje srčane probleme. Kakao u čokoladi pokazao se kao blagotvoran tretman za srce!

U nedavnoj španjolskoj studiji starijih pacijenata, koji su ili imali postojeće srčane bolesti ili su bili pod visokim rizikom od razvoja srčanih bolesti, polovica sudionika dobila je upute da uključe oko 1 ? unce nezaslađenog kakaa u prahu, zaslađenog po ukusu obranim mlijekom u svakodnevnoj prehrani. Kontrolna skupina pila je obrano mlijeko, ali bez kakaa. Mjesec dana ovog avangardnog tretmana srca otkrio je da su oni koji su konzumirali kakao pokazali smanjenu razinu onoga što se naziva ‘molekulama prianjanja’, što je jedan od važnih znakova razvoja ateroskleroze. Ove ‘adhezijske molekule’ su specifične vrste proteina koji doprinose začepljenju arterija, također poznatom kao aterosklerotski plak. Ovaj plak povećava rizik od srčanih bolesti.

Treba napomenuti da je prosječna dob sudionika u istraživanju bila 70 godina, a uključivala je osobe s dijabetesom i još najmanje tri značajna čimbenika rizika za srčane bolesti. Među čimbenicima rizika bili su visoki krvni tlak, pretilost, visoke razine LDL-a zajedno s niskim razinama HDL kolesterola, navika pušenja i obiteljska povijest srčanih bolesti.

Jedino ograničenje koje su istraživači primijenili na normalnu prehranu sudionika bilo je to da je jedini kakao koji su konzumirali bio taj 1 ? unce nezaslađenog kakaa i da se ne konzumiraju dodatni dodaci prehrani.

Iznenađujuće, oni pacijenti koji su bili u skupini s kakaom također su pokazali povećanje svog HDL (dobrog) kolesterola i smanjenje očitanja LDL (lošeg) kolesterola. Tretman kakaovim srcem također je pokazao svoje pozitivne učinke u smislu protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Prije ove studije, ustanovljeno je da čokolada sadrži protuupalne tvari zvane polifenoli, koji pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ostali izvori polifenola su kava, čaj, vino i proizvodi.

Dakle, tko bi rekao da se nekoliko šalica kakaa dnevno može kvalificirati kao legitiman tretman za srce? Sada, idite pripremiti si šalicu ovog divnog tretmana za srce i ušuškajte se za dobar san!

Objavljeno dana