Škole grafičkog dizajna

Grafički dizajn je vrlo sastavni dio naših života svjesni mi to ili ne. Posvuda smo bombardirani oglasima, vidimo plakate, odmotavamo pakete, pregledavamo web stranice, čitamo jelovnike, nosimo majice, gledamo filmove – praktički kad god vidimo sliku, simbol, logo ili bilo koju vrstu vizualnom prezentacijom, vidimo proizvod grafičkog dizajna. Grafički dizajn ima za cilj doprijeti do javnosti i informirati, utjecati, demonstrirati i zabaviti. To nam daje do znanja što trgovina prodaje, govori nam što kupiti u toj trgovini, pokazuje nam kako stvari u toj trgovini funkcioniraju i dovodi do toga da nas te stvari zabavljaju ili privlače. Ponekad je namjera grafičkog dizajna vrlo je konkretan i jasan, a drugi put djeluje podsvjesno. U svakom slučaju, svakodnevni život je pod velikim utjecajem kreativne vizualne komunikacije koju su osmislili i proveli u djelo grafički dizajneri.

No prije nego što grafički dizajneri pošalju svoje kreacije u svijet, potrebno im je odgovarajuće znanje i iskustvo. Počinju kao studenti u školama grafičkog dizajna, gdje je učenje vrlo praktično. Za razliku od drugih sveučilišta na kojima se velik dio obrazovanja sastoji od predavanja, škole grafičkog dizajna prihvaćaju rad u studiju i razgovor o dizajnerskim projektima. Okruženje je vrlo dinamično i interaktivno – škole grafičkog dizajna održavaju nastavni plan i program u kojem učenici aktivno rade na projektima i kritiziraju jedni druge. Kroz iskustvo izravnog izlaganja i primanja povratnih informacija od drugih, studenti grafičkog dizajna uče kako učinkovitije komunicirati kroz svoj rad. Iskustvo samo po sebi potiče komunikaciju s drugima, a učenici uče surađivati i učiti od svojih kolega.

Škole grafičkog dizajna izravno pripremaju učenike za budućnost – tijekom svog boravka tamo će izgraditi portfelj koji će im pomoći da se zaposle nakon što diplomiraju. Postoji mnogo različitih smjerova u kojima mogu ići, budući da je grafički dizajn tako sveprisutan. Neki bi mogli dizajnirati pakete za proizvode tvrtke, neki bi mogli dizajnirati logotipe, neki bi dizajnirali web stranice, neki bi mogli ilustrirati knjige, neki bi mogli kreirati oglase, a neki bi mogli raditi kombinaciju ovih stvari. Grafički dizajneri rade od projekta do projekta i iako će obično imati stalan posao, mnogi od njih rade kao slobodni grafički dizajneri, što znači da preuzimaju različite projekte od različitih klijenata. Mogućnosti su brojne i grafički dizajneri trebaju odabrati put koji odgovara njihovim interesima i radnoj etici.

Objavljeno dana