Izrada domaćeg sapuna od maslina

Izrada samostalnog izrade sapuna prilično je popularan hobi među ženama. Domaći sapun nije samo ekskluzivan i lijep, već i koristan, jer ne sadrži štetne nečistoće. Ručno izrađeni sapun njeguje, vlaži, tonizira kožu, posebno ako je napravljen s dodatkom zdravog maslinovog ulja. Zakuhajmo zajedno sapun od maslina.

Ne morate kupiti bazu za sapun, već ga zamijenite običnim bijelim sapunom za bebe bez mirisa. Neki ljubitelji izrade sapuna sami pripremaju podlogu za sapun od lužine i masti, no sigurnije je i lakše uzeti gotovu podlogu za sapun.

Da bi se napravio dobar sapun od maslina, kao bazno ulje uzima se maslinovo ulje. Njegove blagodati su poznate već dugo, zbog čega se maslinovo ulje naziva “tekućim zlatom” i dodaje se visokokvalitetnoj kozmetici.

Domaći sapun

Domaći sapun od maslina klasična je opcija. Prvi put je napravljen u Španjolskoj, u Kastilji, zbog čega se i zove. Izrađuju pravi kastiljski sapun s maslinovim uljem od ulja, vode i lužine. Za izradu trebate:

– 20 ml ulja lavande;
– 1 litra maslinovog ulja;
– 270 ml destilirane vode;
– otopina sode, 130 g.

Takvo rješenje donosi se vrlo pažljivo, nosi masku, rukavice, pregaču i naočale. Otopina sode pažljivo se i polako ulijeva u vodu, dobro promiješa kako bi se granule otopile. Smjesa se zagrije, a zatim ostavi da se malo ohladi.

Maslinovo ulje zagrijava se u nehrđajućem loncu na laganoj vatri. Zatim miješajući šupljikavom žlicom ulijte ulje u lužinu. Smjesa bi se trebala zgusnuti. To može potrajati nekoliko sati. Zatim se lavanda ulije u smjesu sapuna i ulije u kalupe. Pokrivaju se krpom i drže na hladnom 1-2 dana. Domaći sapun se izvadi iz kalupa i odloži na hladno i tamno mjesto 4-6 tjedana, tako da se dobro stvrdne. Što se duže stvrdne, to će njegova svojstva biti bolja.

Anticelulitni sapun s maslinovim uljem

Ovo se maslinovo ulje lakše priprema od prethodnog. Priprema se na bazi klasičnog dječjeg sapuna. Dakle, uzimaju:
– 4 žlice maslinovog ulja;
– 100 ml kipuće vode;
– 180 g dječjeg sapuna;
– 3 žlice grube morske soli;
– 4 žlice taloga kave.

Pripremljeni dječji sapun se nariba. To rade s gumenim rukavicama i zavojem od gaze kako ne bi udisali sapunicu. Kao rezultat, dobivaju se sapunske strugotine koje se sipaju u lonac na vodenoj kupelji. U njega se odmah ulije maslinovo ulje. Ulje i strugotine se neprestano miješaju, dodajući kipuću vodu u malim obrocima. Polako miješajte da se ne pojave grudice i višak pjene.

Smjesa treba dobiti plastičnu, homogenu konzistenciju. Tada u nju bacaju talog kave i morsku sol. Masa sapuna dobro se miješa 5 minuta i ulije u kalupe za sapun, prethodno ih podmazujući uljem. Masa sapuna pažljivo se nabija. Ovaj se sapun od maslina suši 2-3 dana na hladnom mjestu. Ovaj će sapun pomoći da koža postane glađa, riješi se “narančine kore”, vlaži suhu kožu i daje joj elastičnost.

Objavljeno dana