Želatina u kućnoj kozmetici

Želatina je svima poznata u kuhanju kao glavni sastojak želea ili žele mesa. Ali ne znaju svi da se može koristiti za njegu kose, noktiju i kože. Želatina je protein topiv u vodi koji se dobiva preradom životinjskog vezivnog tkiva (tetiva, kostiju, kože, hrskavice). Vezivno tkivo uglavnom se sastoji od kolagena koji je odgovoran za čvrstoću i elastičnost kože.
Nedostatak kolagena jedan je od uzroka starenja kože. Kolagen je neophodan za zdrav rast kose i noktiju. U želatini se molekule kolagena razgrađuju i imaju visok stupanj prodiranja u duboke slojeve kože.

Dok su u kozmetici koja sadrži kolagen, ove molekule su prevelike i ne mogu prodrijeti dovoljno duboko u kožu. Stoga ćete, koristeći želatinu u kućnoj kozmetici, postići najbolji rezultat za malo novca.

Ostali korisni mikroelementi također su dio želatine: magnezij, natrij, fosfor, kalij, željezo. Uz to sadrži dijetalna vlakna i aminokiseline. Redovita upotreba želatine zagladiće sitne bore, zategnuti oval lica, dati koži čvrstoću i elastičnost, omekšati je i učiniti glatkom. Također, želatina djeluje izbjeljujuće, što će pomoći smanjiti pojavu staračkih pjega i mrlja nakon akni.

Želatina potiče brzi rast i jačanje kose, čineći je gustom, sjajnom i zdravom. Želatina također jača nokte. Koristite samo jestivu želatinu za njegu kože, noktiju i kose. Dolazi u pločicama, prahu, granulama ili žitaricama. Boja može biti svijetlo žuta ili potpuno prozirna. Vrhunska želatina nema mirisa. No, želatina niske kvalitete ima žutu boju i blagi miris koji podsjeća na miris ljepila.
Prije upotrebe u kućnoj kozmetici, želatina se prvo mora pravilno otopiti u vodi.

Obratite pažnju na upute na pakiranju. Možda vrsta želatine uopće ne zahtijeva namakanje ili se tehnologija zagrijavanja razlikuje od klasične metode uzgoja. Otopljena želatina može se miješati s drugim sastojcima. Želatina se brzo stvrdne i pretvori u žele koji se više neće nanositi na kožu ili kosu. Imajte ovo na umu.

Ali ako ste lijeni da kod kuće napravite različite maske od želatine, onda je jednostavno možete jesti. Možete napraviti žele s niskim kalorijama od voća ili bobica. Tijelo će dobiti potrebne proteine za zdravlje kose i noktiju, kože, a vi ćete uživati u slasnom desertu.

Objavljeno dana