Kako žena može doživjeti svoje emocije?

Razgovor će biti o emocijama. Žena i emocije su veza koja se ne može prekinuti. Puno smo osjetljiviji od muškaraca, u našem tijelu nastaje mnogo više osjećaja, emocija, puno smo osjetljiviji, ali ni sami uopće ne znamo što bismo s njima. Tako kompliciramo i svoj život i život naših najmilijih.

U djetinjstvu smo mnogi od nas čuli ovako nešto od voljenih osoba:

– dobre djevojke nikada nisu ljute
– zašto si takva kukavica?
– dosta je kukanja, nema suza
– ne boli te toliko, nemoj vikati!
– ponašaj se kao drugi i ne pravi probleme

Neću sada govoriti o muškarcima, u našoj su kulturi njihove emocije još gore jer “dopušteno” im je samo da se naljute, a onda ne svi i to ne baš često i samo u određenim oblicima.

Donijeli smo mnogo zaključaka o emocijama, a da toga nismo ni svjesni, čak ni u prvim godinama života. I sad ovako živimo, sviđalo se to nama ili ne.

Podijelili smo ih na dobre i loše, prihvatljive i zabranjene.
Naučili smo oponašati emocije koje sada ne postoje i skrivati ​​one koje su zabranjene.
Scenarije za odgovor na različite probleme usvojili smo od roditelja, iako su ti scenariji često daleko od skladnih.

Emocionalni problemi

Imamo mnogo nuspojava iz ovog ponašanja:

Postupno su se s godinama pretvorili u svojevrsne tempirane bombe, ispunjene raznim ne baš ugodnim emocijama, koje će eksplodirati, nije jasno gdje i kada (i eksplodirat će, zasigurno). A koliko će žrtava biti i koji će biti razmjeri uništenja, nije poznato.

Zaboravili smo kako slušati i čuti sebe, dijeleći svoj unutarnji svijet na “ispravne” i “pogrešne”. A sada je pitanje: “Što sada osjećate?” postao najnerazumljiviji i najčudniji. Uvijek želim razumjeti kako bih se trebao osjećati u takvoj situaciji prije nego što dam „točan“ odgovor.

Osjećamo jedno, emitiramo drugo ljudima, recimo treće, razmišljamo četvrto … I sve to u isto vrijeme. Šaljemo čudne signale svojim voljenima, a onda se čudimo što nas ne mogu ispravno razumjeti. Ali kako će nas razumjeti ako mi sami sebe ne razumijemo?

Nemamo dopuštenje da budemo sami unutra i osjećamo ono što osjećamo, cijelo vrijeme čekamo nekakvu dozvolu izvana, potvrdu da na to imamo pravo, da je to ispravno, dopušteno, dobro. Stalno se osvrćemo u potrazi za odobrenjem i podrškom, a ne nalazeći ih, teže se zatvaramo.

Potisnuvši „loše“ emocije u sebi, a da toga nismo ni svjesni, smanjili smo svjetlinu i glasnoću „dobrih“, te ih postupno prestali doživljavati. Već nam je teško radovati se i voljeti.

I naravno, u takvim uvjetima nemoguće je biti i osjećati se kao žena. Uostalom, žena je satkana od emocija, ona ih udiše. A ako je sve blokirano? Kako disati? Kako? Žena je također život, a kakav život može postojati u tijelu potpuno stisnutom sa svih strana?

Tako dobijete takve emocionalno mrtve tete, zombije koji hodaju uokolo pa čak i rađaju djecu, ali ne žive. Automatski, dok se roboti kreću, oni nešto rade, ali osjećaju malo i malo se osjeća od njih. A sada ih ima puno, ako ne i većina.

Muškarci pak osjećaju koje žene odaju toplinu, a koje su “smrznute”. I često lijepi, uspješni i “ispravni” ostave sami, nikome beskorisni. Čini se čudno, ali sasvim je prirodno. Jer iako su lijepe, previše su “plastične”. A muškarcu je potrebna živa, iako nesavršena, ali živa žena koja se može radovati, i plakati, i iskusiti bol, ljutnju, strah i ljubav. S njom je ponekad kao na vulkanu, ali i osjećate se živima. Kroz emocije svoje žene muškarac spoznaje ovaj svijet i sebe. Stoga muževi tako često pokušavaju dovesti suprugu do emocija po svaku cijenu – nesvjesno, naravno, samo da bi bili sigurni da je još živa. Budući da joj je radost trula, ljubav hladna, osmijeh napet, pa barem izbacite bijes iz njenog pravog, plamenog. Iako to ne uspijeva uvijek.

Djeca također na sve moguće načine pokušavaju “oživjeti” svoju majku – opet, iz ljubavi i želje da osjete njezinu toplinu. Smrznute majke obično imaju djecu koja su hirovita češće nego što im dosađuju. Tako pomažu mami da se riješi nakupljenog tereta, iako se ovakav način življenja emocija teško može nazvati skladnim. Ali djeca to rade umjesto nas, iz ljubavi.

Možda bi bilo prikladnije zamrznuti se. Živjeti sa svojom glavom, čvrsto i uravnoteženo, bez suvišnih stvari koje želim ili ne želim, koristeći samo “to je potrebno”. Uvijek se kontrolirajte i izgledajte dobro. Predvidite svoju budućnost, budite ljubavnica svog života. No, možete li pobjeći od svojih osjećaja? Je li moguće ne živjeti i ne nositi ih u sebi?

Poznajem žene za koje će svi drugi reći da su gotovo sveci – nikad se ne ljute i ne plaču. Ali te iste žene, vraćajući se kući, skidaju svoju super žensku masku i razbijaju djecu, izlijevaju im tone negativnosti, zrače mržnju na sve strane, šutiraju bespomoćne mačke i pse. Tako uništavaju atmosferu u kući, psihu doma i njihove odnose.

Posuda emocija

Zamislite da imate posudu u srcu u kojoj pohranjujete svoje emocije. Na samom dnu ljubav uvijek živi, ​​to je naš najosnovniji osjećaj. No, osim toga, sve one emocije koje se očituju u tijelu, ali ih odbacujemo, ne ulaze u istu posudu. Nagomilani su u ovaj spremnik odozgo, pritiskajući ljubav i ispunjavajući sav prostor.

Najjednostavnija i najskladnija opcija – kada emocija dođe u srce i oslobodi se – proživljava se. Tada srce ostaje čisto i lako ćete nastaviti voljeti.

Ali kad to učinimo, više nismo sposobni, na primjer, prihvatiti i obraditi emocije svoje djece, a osim toga prestajemo osjećati ljubav. Čini se da negdje nestaje, iako u stvarnosti samo počiva na dnu ove posude i čeka da netko dođe do nje. A budući da ne osjećamo ljubav, onda nema ni sreće, a čini se da nema smisla u životu odmah. Naše tijelo je obraslo blokovima – na svakom mjestu nešto spremimo i spremimo, pa ovdje boli, smeta vam, postoji prekomjerna napetost, postoji stezanje.

Stoga, kada se žena počne mijenjati i brinuti o sebi i odnosima, u početku joj je to jako teško, izlaze mnoge različite emocije koje joj kompliciraju život, sprječavaju je da se osjeća ne samo sretno, već barem normalno. Mogla bi je početi boljeti – tijelo, nakon dugog naprezanja, “olabavi” stisak i nagomila se sa svih strana. Stoga, dok razvijamo ženstvenost, prvo se suočavamo s olujom, s ovom bombom koju treba nekako deaktivirati, ali nitko ne zna kako.

Stoga je susret sa samim sobom toliko bolan da ponekad, vidjevši količinu posla, bježimo nadajući se da će on sam nekamo otići. I čini se ponekad – oh, ona je tvoja ženstvenost, samo sam se pogoršala s njom! I odnos se pogoršao, a i sam sam se pretvorio u nepoznatu osobu. Iako sve to nije došlo “negdje odande”, nije “ženstvenost” razlog što smo bolesni, što imamo poteškoća, to smo cijelo vrijeme nosili u sebi, a tek sada, konačno, mogli smo vidjeti i priznati.

Put ozdravljenja je dug i trnovit. Ponekad je potrebno mnogo godina da se ogulite poput kupusa, list po list, da biste došli do točke. Oni koji su skupili manje – to zahtijeva manje vremena i truda.

Ako je posuda emocija čvrsto začepljena i betonirana sa svih strana, morat ćete se više potruditi. Količina posla je za svakoga različita.

Mnogi žive, štede, nadajući se da će sve to nestati samo od sebe. Vrijeme će, na primjer, ozdraviti. Pa, možda će nestati. Na primjer, neka ozbiljna rana. Ili će eksplodirati negdje u histeriji – s najbližima (u nekom će trenutku postati lakše, ali odnos će patiti). Ili će postati stalna pozadina života, poput depresije. Trebaš li to?

Znakovi da s vašim emocijama nešto nije u redu

Ne možete plakati. Glavni ženski orijentir. Smrznute žene, snažne i uspješne, priznaju da nisu plakale 20 godina. A suze nisu samo prirodni izlaz za emocije, već i dobro čišćenje tijela od toksina, usput.

Nikada niste ljuti. Vrlo opasan signal. Ako niste svetac, tada je potpuni nedostatak ljutnje kao emocije zvono. Poznajem žene koje muževi varaju, tuku, ponižavaju i pretvaraju se da ih ne boli, da nisu ljuti. Ali iz nekog razloga upravo oni imaju najstrašnije i najrazornije bolesti. Kada je netko zlostavljan – fizički ili emocionalno – agresija je prirodna reakcija tijela. Pomaže u zaštiti i daje snagu za izlazak iz teške situacije.

Plačeš cijelo vrijeme. Ili počnite s pola okreta. Kad se unutra nakupilo mnogo, odajemo reakcije koje nisu razmjerne događajima. Lagano otvorivši naš kontejner kako bismo vidjeli što se tu nalazi i kako, možemo se zaglaviti u njemu. I dobivamo ili oči na vlažnom mjestu, ili vječno razdražen bijes, ili ženu s napadima panike.

Ne možete se kontrolirati s voljenima. Žena koja zatekne muškarca s kojim je sigurno često se opusti, a sve što je nakupila počinje mu se izlijevati na glavu. Kažete, što nije u redu s tim? Ali taj čovjek nije htio biti vaš psihoterapeut. I još dugo ovo neće podnijeti, koliko god te volio. Ako vam je vaš odnos drag, bolje je pronaći druge načine doživljavanja emocija.

Iscrpljujete emocije na mlađe i bespomoćne. Na primjer, djeca i životinje. Ne namjerno, ali tako ispadne. Emocionalni vadičep, a onda se pojavila mačka. Ili je dijete opet prolilo vodu. I opet iz vas nešto izlijeva, zbog čega se kasnije sramite.

Držite se istih emocija, kao da drugi ne postoje. Na primjer, uvijek pokazujete svoj strah za dijete u obliku bijesa – uplašili ste se – vikali ste. U obliku bijesa izražavate i ogorčenost i tugu, pa čak i vaša radost uvijek pomalo gunđa. Dao sam cvijeće, ali nedovoljno i nije isto.

Ovo su simptomi koji ukazuju na to da imate problema s prevladavanjem emocija. To također uključuje razne kronične bolesti – često su i neka vrsta svjetionika.

Pogledajte vrlo malu djecu, kojoj još nitko nije objasnio da su emocije nepoželjne. U jednom danu dijete doživi cijeli niz osjećaja. I vrlo brzo živeći jedno, prelazi na sljedeće. Upravo je vikao i ljutio se, i odjednom je zasjao i sretno potrčao za leptirom, nije ga sustigao, pao je – a sada je plakao od boli. Ali ne zadugo. Emocije se zamjenjuju, a dijete samo živi. Njegovo je srce otvoreno za sve.

Pogledajte i prirodu – kako se godišnja doba i pojave međusobno mijenjaju. Upravo je padala kiša, i odjednom se pokazalo sunce. Oni dolaze jedan za drugim, a svaki od njih je važan i neophodan. Zahvaljujući kišama cvijeće cvjeta. Zahvaljujući mrazu, priroda se obnavlja. Snijeg sprječava smrzavanje sjemena u tlu. Potresi uklanjaju stres iz zemljine kore. Itd. Svi prirodni fenomeni su važni, svaki ima svoju ulogu i mjesto.

I emocije također. Svaki od njih je važan, neophodan i primjeren. Iako se mnogima čini neprihvatljivim.

Pravila izražavanja i upravljanja emocijama

Normalno je imati emocije različitog spektra. Ovo je neka vrsta nusproizvoda našeg života. Oni nastaju u tijelu, daju različite signale, izravne itd.

Nema loših emocija. Ljutnja, strah, tuga apsolutno su normalni kao radost, nadahnuće, ljubav, jedini je problem što smo ih navikli smatrati lošima i potiskivati. Načini izražavanja emocija su neprihvatljivi, ali same emocije su uvijek normalne.

Ne možete ne osjetiti ono što osjećate. Ako nožem porežete prst, osjetit ćete bol. Glupo je pretvarati se da ste ravnodušni ili ugodni. Tjelesna reakcija je nedvosmislena. Ako vam cigla padne na glavu, koliko god reflektirali, boli. Od osmijeha bebe, a da toga niste ni svjesni, topite se. Reakcija tijela je uvijek ispravna i primjerena situaciji.

Doživjeti emociju ljutnje i biti ljut i ljut velika je razlika. U prvom slučaju, ako je s emocijama sve u redu, u određenoj situaciji u kojoj ste, na primjer, povrijeđeni, emociju odmah doživite, živite je i više se ne sjećate. Ako akumulirate i potiskujete emocije, tada dolazite do zaključka da godinama mrzite druge ljude, živcirate se s pola okreta, iz vedra neba.

Emocijama je potreban izlaz i život kroz tijelo. Tada tijelo ostaje zdravo, a srce ne nakuplja različite stvari u sebi. Analizirati emocije glavom je poput “mentalnog uzimanja hrane”. Rođeni su u tijelu, što znači da se moraju živjeti kroz tijelo, i ništa drugo.

No, ovaj izlaz za emocije trebao bi biti što ekološki prihvatljiviji. Oprostite mi na ovoj analogiji, ali nakon svega idemo u WC na strogo određena mjesta, bez uključivanja drugih ljudi, prema nekom univerzalnom standardu čistoće, zar ne? No, ponekad bacamo emocije na druge, lomeći se, bez imalo grižnje savjesti. Ili nosimo u sebi, boreći se pretvarati se da “dobre djevojke ne idu u toalet”.

Češće nego ne, vaše emocije nisu povezane s ljudima oko vas. Emocije dolaze iznutra, a događaju se i događaji koje doživite tako da se pojave emocije koje su vam potrebne. To je teško objasniti, ali i sami ste vjerojatno naišli na činjenicu da se ponekad u odnosu na nekoga pokažete na neobičan način, ne shvaćajući zašto. Kao da vas neka sila iznutra potiče na nešto. Služimo jedni drugima i kao ogledala i kao instrumenti karme. Stoga, ako duboko osjećamo da ljudi nemaju ništa s tim, da se ponašaju onako kako mi sada treba, bit će lakše nositi se s emocijama.

Prvi korak u radu s emocijama je naučiti ih razlikovati i priznati. Da, sad sam ljuta. Da, sad sam uvrijeđen. Da, bojim se. Naučite razlikovati osjećaje u tijelu i prihvatiti ga takvog kakav jest. Ovo je već na pola puta do uspjeha. Inače, ponekad su ženske šake već stisnute, čeljusti su joj čvrsto zatvorene i iskreno vjeruje da je samo uzrujana.

Trebat će vremena da proživite sve što ste nakupili tijekom 20-30-40 godina života. Nije brzo i nije lako. Postoji mnogo načina. U dodatku imamo “41 način življenja negativnih emocija” – možete uzeti i pokušati. Pišite pisma, meditirajte, molite, plačite, vičite u jastuk, dišite. U tu svrhu postoje različiti treninzi. Postoji mnogo alata. Postojala bi želja. I ne očekujte brze rezultate. Sve dolazi postepeno.

Živite staro, a ne štedite novo. Ne spremajte ništa drugo, sve što dolazi je pustiti i živjeti. Tako malo po malo možete očistiti srce i doći do najvažnije stvari. A najvažnija stvar u svakom srcu je ljubav. Vječan i neovisan o okolnostima.

A gdje je ljubav, tu je i sreća. Želite li biti sretni? Uništite ovu bombu u svom srcu!

Objavljeno dana