Recepti za zdravlje srca

Svi znamo da je blagdansko vrijeme ispunjeno ukusnim iskušenjima za osobe na dijeti, dijabetičare i srčane bolesnike. Ne bi li bilo lijepo da prisustvujete zabavi koja je napunila stol zdravom hranom koja je dovoljno ukusna da zadovolji gurmane? Je li to moguće? Da! Ovdje imamo nekoliko ideja za predjela, priloge i deserte koje ćete s ponosom poslužiti i rado jesti.

Skenirao sam mnoge knjige recepata i časopise za zdravo srce kako bih stekao osjećaj po čemu se razlikuju od obične kuhinje. Moj dojam je bio da, eto, nisu zvučali previše zanimljivo i malo škrto. Odlučio sam smisliti neke generičke recepte za zdravlje srca, gdje biste mogli ‘pomiješati i spojiti’, zamijenivši, na primjer, tikvice za brokulu. Ili, zamijeniti divlju rižu za bijelu i gljive za kukuruz. Većina kuhara ima dobar osjećaj za boju, teksturu i veličinu, kao i intuitivno poznavanje kombinacija namirnica koje zajedno imaju dobar okus. Što se tiče sastojaka i raznih grupa namirnica, što čini recepte za zdravlje srca koji su ukusni i zadovoljavajući, pa čak i elegantni?

Možda je prvi potpis da jelo ima malo masti i natrija. Nizak udio masti ili soli uopće ne negira gurmanske gurmane. Maslinovo ulje je preporučeno ulje za kuhanje. Zatim koristite najsvježije proizvode vrhunske kvalitete koje možete kupiti. Naučite koristiti začine, i za sol i za zamjenu masti u areni okusa. Koristite nemasno meso, ribu, plodove mora i perad. Kada kupujete žitarice, tjesteninu i kruh, birajte proizvode od cjelovitih žitarica, bogate vlaknima. Koristite 2% mliječnih proizvoda kako biste smanjili masnoću. Za desert, voćna šalica sa šerbetom i grančicama mente čine jednostavne recepte za zdravlje srca koji su odmah nakon večere. Slijedeći osnovne smjernice za kupovinu i uz malo kreativne mašte, možete stvoriti najnevjerojatnije gurmanske užitke, one koje će voljeti i vaše srce.

Uskoro ćete postati majstor vlastitih recepata za zdravo srce tako da se jednostavno povežete na internet i pretražujete web-lokacije s tablicama kompatibilnosti hrane i začina. Na primjer, jeste li znali da majčina dušica čini da obični zeleni grah ima okus kao potpuno nova hrana? Proučavanje ovih tablica može postati fascinantno kada počnete učiti kako ovo skromno bilje i začini mogu poboljšati okus određene hrane. Također možete provjeriti u knjižarama knjige koje odgovaraju hrani sa začinima. Imat ćete koristi od kupnje (ili odjavljivanja u knjižnici) dobrog referentnog vodiča za ishranu, obilje informacija o nutritivnoj vrijednosti raznih namirnica. To vam pomaže da uparite prave sastojke kada sami kreirate recepte za zdravlje srca.

Kada kuhate proizvode, kuhanje povrća na pari u košari na pari zadržava maksimalnu količinu hranjivih tvari, kao i pruža sav svježi okus uz dobru hrskavost.

Postoji nekoliko biljaka koje su savršeni dodatak receptima za zdravo srce:

Kajenska paprika se može koristiti u cijelom, svježem obliku ili u obliku praha u mješavini začina kako bi se dodalo malo rajsferšlusa na blagu stranu riže, ili lagano posuti na škampi ili raku Louie. Cayenne smanjuje i krvni tlak i puls, kao i tonizira i jača srčani mišić. Dobra stvar!

Češnjak je moćno vrijedan dodatak svim receptima za zdravlje srca i toliko je svestran da se može koristiti u salatama, za mariniranje mesa ili kao namaz za kruh. Češnjak ima prilično impresivne karakteristike: smanjuje vaš krvni tlak, LDL i trigliceride, dok povećava HDL. Ova superzvijezda pomaže eliminirati masnoće iz krvi i potiče dobru cirkulaciju. Najbolji su svježi komadići češnjaka, ali češnjak pakiran u staklenku može biti prikladniji. Koristite obilno kako biste ostvarili ove brojne prednosti.

Ružmarin je tonik za vaše srce, tonizira i jača rad srca, kao i pomaže u normalizaciji krvnog tlaka. Srećom, također je ukusan ukras za perad, govedinu i ribu blagog okusa, kao što je griz ili tilapija. Grančica svježeg ružmarina daje izvrstan okus pečenom krumpiru.

Uobičajeni začin, sjemenke celera, jedan je od najučinkovitijih načina za snižavanje krvnog tlaka, promičući dobru cirkulaciju i zdrav protok krvi u srce. Sjeme celera dobro je u nadjevu od riže za perad. Skuhajte rižu u pilećoj juhi, dodajući sjemenke celera, svježi peršin, narezane crne masline i zeleni luk. Ne samo da je ovo dobro za vaše srce, već ima i prekrasan okus s peradi. Pokušajte dodati sjemenke celera u krumpir salatu, zajedno s lukom narezanim na kockice (koji također smanjuje tlak) i svježe narezanim peršinom.

Artičoke sadrže tvar poznatu kao cinarin, koja pomaže u kontroli razine kolesterola, što se postiže suzbijanjem proizvodnje kolesterola u jetri. Cynarin djeluje na isti način kao i statini. Osim toga, cinarin ispire stare naslage kolesterola iz jetre, što u konačnici rezultira razgradnjom i ispiranjem masti. To nije sve: artičoke pomažu smanjiti LDL i podići HDL. Srca od artičoka kuhana na pari odličan su prilog jelu, dok marinirana srca od artičoka ukrašavaju svaku salatu ili pladanj protiv tjestenine.

Sada znate neke od namirnica koje se mogu jesti zasebno ili kombinirati, na bezbroj načina, za elegantne recepte za zdravlje srca. Ova jela možete kreirati u hodu – počnite s tjesteninom od cjelovitih žitarica ili rižom, prelijte rižu začinjenim mesom ili ribom i poslužite lisnatu zelenu salatu s kruhom od češnjaka. Mogućnosti su gotovo beskrajne. BTW, vaši gosti vjerojatno neće znati da su ovo recepti za zdravlje srca – predobro su okusa i izgledaju!

Objavljeno dana