Savjeti za uređenje hodnika

Većina nas provodi puno vremena i truda ukrašavajući svoje domove, no hodnik se tako često smatra običnim prolazom koji prelazi u spavaće sobe i kupaonice koje vodi iz ovog prostora. Uređenje hodnika možda nije ni na vašem popisu obaveza. Hodnik bez ukrasa doista može biti dosadan prostor. Istina, nije riječ o stambenom prostoru, ali uređenje hodnika može vizualno otvoriti druge prostorije uz nekoliko jednostavnih ideja za uređenje. Pogledajmo kako obični hodnik Jane možete pretvoriti u sastavni dio svoje sheme uređenja.

Uski hodnici su norma za većinu nas. Ako je vaš hodnik dugačak i uzak, možete se zapitati kako se može dotjerati, a da ne date još veći osjećaj zatvorenosti. Odgovor? Kada dobijete nešto što izgleda kao limun za ukrašavanje, vrijeme je da napravite limunadu!

Mračan, uski hodnik činit će se predosjećajnim. Razmišljajte o svjetlu kada birate boje za zidove. Čista bijela nastoji stvoriti sterilan, hladan izgled, dok bijela ljuske jajeta daje topao ton, kao i pasteli u toplim nijansama kotača boja. Ako vam je ukus tapetama, u svrhu uređenja hodnika držite se svijetle pozadine i sitnih printova. Imajte na umu da će tamne boje i veliki uzorci samo učiniti da se hodnik čini manjim i užim, kao i da će ozbiljno ograničiti vaše mogućnosti ukrašavanja.

Ako u hodniku imate zidove obložene drvenom oblogom, koji su previše lijepi za otpad, postoje i druge tehnike ukrašavanja hodnika koje mogu pokazati ljepotu tog drveta, a pritom unijeti svjetlost i eleganciju u prostor. Ogledala su jedan od načina za otvaranje vizualnog prostora. Ovisno o konfiguraciji vašeg hodnika, dugo pravokutno zrcalo na kraju reflektira svjetlost koja dolazi iz dnevnog boravka – i daje svima priliku da u zadnji tren pregledaju svoj izgled prije nego što napuste kuću. U slučaju zidova obojanih u svijetle boje, ogledala služe samo za pojačavanje tog efekta.

Rasvjeta na stazama i točkasta rasvjeta još su jedna od osnovnih komponenti uspješnih planova uređenja hodnika. Ova tijela su jednostavna za ugradnju, jeftina i svestrana u davanju precizne rasvjete koju želite. Na primjer, ako imate sliku, postavljenu na zid između dva ulaza, jedan reflektor usmjerava pozornost gledatelja na ovo umjetničko djelo, a također daje svjetlost u hodnik.

Kada planirate svoju temu uređenja hodnika, postoji nekoliko osnovnih pristupa. Mogli biste objesiti jedan komad uokvirenog umjetničkog djela, u sredini između svakog ulaza duž hodnika. Svaki dio treba biti dovoljno udaljen od sljedećeg kako bi gledatelj mogao zastati na svakom. Razmišljajte o preostalom zidnom prostoru oko svakog dijela kao još jednom svojevrsnom ‘okviru’, s dovoljno prostora na zidu da izbjegnete pretrpani izgled. O ovome biste mogli razmišljati kao o mini umjetničkoj ‘galeriji’ u vašem domu.

Možete koristiti slike kao svoju glavnu temu, s ukrašenim sezonskim vijencem koji razbija prostore između slika, usklađujući boje u ukrasima s onima u umjetničkom djelu. Vijenci od prirodne rafije, jednostavno ukrašeni, izvrsno se uklapaju u ovaj plan ukrašavanja. Neka veličina vijenaca bude proporcionalna prostoru na zidu, opet očuvajući dovoljno otvorenog prostora na zidu za stvaranje efekta ‘galerije’.

Montaža obiteljskih fotografija popularna je tema za uređenje hodnika. Svoje obiteljske fotografije možete učiniti glavnom temom cijelog hodnika, s dobrim vizualnim efektom, pod uvjetom da primijenite isto ‘pravilo’ razmaka i centriranja kako biste osigurali kohezivne žarišne točke i izbjegli pretrpani izgled. Upotrijebite osvjetljenje za isticanje svake grupe.

Na kraju, pametno je izmjeriti duljinu hodnika i označiti točke svakog ulaza koji vode iz hodnika. Skicirajte ovo na papiru ili pomoću softvera za dizajn doma. Izmjerite svoje slike, zidne zavjese, vijence, grupe fotografija ili bilo koje ukrase koji vam se sviđaju, a zatim skicirajte u tim dimenzijama. Tada je lako vidjeti je li ukrasni predmet prevelik ili mali za određeni prostor. Softver za dizajn doma često sadrži sredstva za usmjeravanje rasvjete i otkrivanje prostora koji će svjetlo pokriti.

Lako je vidjeti da uređenje hodnika ne mora biti skupo niti dugotrajno. Većina vremena i truda se troši u fazi planiranja. Ostalo je samo zabava, s prekrasnim rezultatima koji poboljšavaju izgled cijelog vašeg doma.

Objavljeno dana