Jesenski gubitak kose – opasno ili normalno?

Jesen je vrlo teško razdoblje za našu kosu, ona nastavlja rasti, ali također aktivno opada. Prolijevanje traje oko 4 mjeseca, a zatim se samo zaustavlja. Ako vaše tijelo nema nedostatak željeza i ako se u tom razdoblju ne primijete hormonalne promjene, ne biste se trebali brinuti.

Triholozi kažu da je gubitak kose u jesen normalna pojava, svojevrsna obnova. Savjetuju da se posebna pažnja posveti prehrani; svakodnevna prehrana mora sadržavati grožđice, marelice, bademe, suhe šljive, lubenice, indijski orah, kakao, čokoladu, gljive, mahunarke i zeleni čaj koji sadrže silicij i magnezij. Tijekom izvan sezone važno je uzimati vitamine A, C, E, vitamine B, selen i cink. Za vlasnike masne kose poželjno je isključiti prženu hranu, dimljenu, konzerviranu i začinjenu hranu. Ali u prehranu se moraju dodati plodovi mora , riba, alge, meso, biljno ulje, proizvodi od soje.

Triholozi preporučuju češće pranje glave tijekom pojačanog gubitka kose, tada će se mrtva kosa isprati, a sam proces smanjiti. Njegu možete nadopuniti proizvodima za gubitak kose koji djeluju iscjeljujuće i ljekovito, njeguju kosu, jačaju korijenje, aktiviraju stvaranje folikula dlake i doprinose rastu zdrave nove kose.

Nanesite hranjive maske s morskom soli i glinom dva puta tjedno. Korisno je morsku sol jednostavno utrljati u vlažnu kosu i ostaviti 15 minuta, a zatim je isprati toplom vodom. Umasiranje ljute čili papričice u korijene kose posebno je učinkovito, poboljšanje ćete primijetiti za samo nekoliko tjedana.

Eterična ulja mogu pomoći vašoj kosi jer sadrže 97% hranjivih sastojaka, prodiru duboko u vlasište i dobro se apsorbiraju. Kada popratni gubitak kose prati perut, svrbež, prekomjerna masnoća, koristite esencijalna borova ulja (u svoj šampon dodajte malo eteričnog ulja jele, smreke, bora, kleke ili cedra u omjeru 7 kapi ulja na 30 ml šampona).

Što se tiče bojanja kose, to nije kontraindicirano u jesen, a ako imate masnu kosu, čak se preporučuje, jer boja dobro čisti, upija i ublažava upalu vlasišta, što znači da može zaustaviti gubitak kose. Ali za oslabljenu suhu kosu bojanje je opasno, bolje je odgoditi ovaj postupak. Pri odabiru boje obratite pažnju na sastav proteina svile, silikona, keratina, esencijalnih ulja.

Objavljeno dana