Lubenica je dobra za zdravlje srca

Znanstvenici sa sveučilišta Purdue i Kentucky (SAD) eksperimentalno su utvrdili da miševi hranjeni sokom od lubenice imaju manje kilograma, nižu razinu kolesterola i manje arterijskih plakova.
Vjeruje se da citrulin ima blagotvorne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Istraživače zanima citrulin jer je prethodni rad pokazao sposobnost ove aminokiseline da snižava krvni tlak . Pokusi su izvedeni na miševima, podijeljenim u dvije skupine: jedna je dobila vodu koja je sadržavala 2% soka od lubenice, a druga je dobila istu količinu vode uz dodatak otopine koja je u sastavu ugljikohidrata slična soku od lubenice.

Životinje koje su konzumirale vodu s sokom od lubenice udebljale su se za 30% i imale 50% manje “lošeg” kolesterola (lipoproteina male gustoće) u krvi od glodavaca iz kontrolne skupine. Uz to, kod miševa iz eksperimentalne skupine količina naslaga u arterijama smanjila se za 50%, a razina citrulina u krvi znatno se povećala.

Znanstvenici namjeravaju nastaviti proučavati kako koncentracija citrulina i likopena, drugog biološki aktivnog sastojka lubenice, utječe na ljudsko zdravlje. Također se planira testirati različite sorte lubenica kako bi se pronašla ona najučinkovitija.

Objavljeno dana