Prva pomoć kod trovanja alkoholom

Uzimanjem alkohola u umjerenim dozama može ublažiti napetost, pružiti vam opuštenost i poboljšati raspoloženje. Ali ako povećate dozu, takva samopravednost dovest će do kritične točke, samokontrola će nestati, ali pojavit će se agresija i uzbuđenje.

Znakovi trovanja alkoholom su: pojačano znojenje, usporen rad srca, sjaj u očima, lice će pocrveniti. Nakon toga slijedi loša koordinacija pokreta i proširenih zjenica, izrazi lica su poremećeni, govor postaje nerazumljiv.

Obrambena reakcija tijela je geg refleks. Sve veće trovanje utječe na kontrolu svijesti, disanje postaje sporo. Paraliza može rezultirati smrću ili alkoholnom komom. Znakovi kome su: ljepljiva i hladna koža, upala oka, neovlašteno izlučivanje mokraće i izmeta, puls se slabo osjeća. Još gore kad se razvije kolaps u dubokoj komi. Često dovodi do smrti zbog gutanja povraćanja u dišni put.

Da biste pomogli u otrovanju, prije svega trebate izazvati povraćanje tako da sav alkohol izlazi iz želuca i neće se apsorbirati u krv. Na siguran način izazivamo povraćanje, za to trebate zadirkivati ​​korijen jezika, spustiti tijelo, držati glavu u vodoravnom položaju tako da povraćaj ne uđe u respiratorni trakt.

Tradicionalne metode u liječenju trovanja su: razrijediti 5-7 kapi amonijaka u čaši hladne vode i piti. Amonijak možemo zamijeniti kapima alkohola od metvice. Slatki čaj može pomoći u ublažavanju vrtoglavice. Ako je trovanje jako, tada ispiremo želudac slabom otopinom sode ili kalijevog permanganata. Također trebate uzeti laksativ. Pomoći će i napitak od peršina: nasjeckajte 800 g peršina, ulijte mlijeko da pokrije sav peršin. Stavili smo je na vatru, pustili da polako tinja. Filtriramo i pijemo 1 žlicu svaki sat. žlica.

Da ne biste postali žrtve trovanja, treba se pridržavati sljedećih pravila: pijte napitke u rastućem stupnju, možete piti votku nakon vina, već naprotiv – ne, ne pijte natašte, ne pušite, uzmite međuobrok, kruh je adsorbent koji apsorbira alkohol , piće, ali ne i gazirana pića, uoči blagdana možete popiti čašu maslinovog ulja. Pijte, hodajte – ali znajte kad treba stati!

Objavljeno dana