Počinju se debljati tri sata nakon jela.

Znanstvenici izvještavaju da masni sloj na ljudskom tijelu nakon obilnog obroka započinje u roku od 3 sata. Od 30 grama čiste masnoće koju je osoba konzumirala kao dio hrane, 3 žlice masti taložiće se u području struka nakon 3 sata. Ako osoba ne prestane pretjerano jesti, tada će se masnoća proširiti na stražnjicu i bedra.

Autori studije Frederic Karpe i Keith Frain vjeruju da unutar sat vremena nakon obroka masnoća ulazi u krvotok i većina se taloži u masnom tkivu. Istraživači s Oxforda vjeruju da prevladavajuće mišljenje ” doručkujte sami, podijelite ručak s prijateljem i priuštite večeru neprijatelju” nije sasvim točno, jer obilni jutarnji doručak utječe na lik za tri sata, ali mali dijelovi tijekom dana će ne pokvariti vitku figuru …

Znanstvenici upozoravaju da je struk privremeno mjesto za skladištenje masti, a puno ga je lakše ukloniti iz struka nego ako ide u bokove. Masnoća u struku razgrađuje se postupno tijekom dana. Međutim, ako nakon obilnog doručka slijedi obilan ručak, a zatim večera, tada se masnoća nakuplja i počinje “teći” na druga mjesta za dugo skladištenje.

Kako bi spriječili prejedanje, znanstvenici savjetuju jedenje hrane koju je teško žvakati i stoga smanjuju rizik od prejedanja. Tada će osoba imati vremena jesti manje hrane tada, jer osjeća sitost.

Objavljeno dana