Pogodnosti saune

Sauna – tradicionalna finska kupka – poznata je gotovo u cijelom svijetu. Za Fince je sauna sveti pojam, to je mjesto gdje vlada mir, ovdje se ne možete svađati i rješavati. “Para se u ljutnji rasipa”, kažu Finci. A suha para je upravo ono po čemu se sauna razlikuje od ruske i turske kupelji. Para osvježava tijelo i umiruje dušu. Drvo, ispuštajući blagotvorne arome, pojačava terapeutski učinak saune na ljudsko zdravlje. Tradicionalno se finska sauna grijala na drva. Peć na drva stvara povoljnu mikroklimu, što istinski ljubitelji saune posebno cijene. Soba se brzo zagrijava, ali se jednako brzo hladi. Da bi se ugrijalo, kamin je obložen kamenom. Nepravilno postavljena peć na drva može propustiti dimne plinove u unutrašnjost saune, pa čak i izazvati požar. Štoviše, odjednom morate sagorjeti više od dva desetina kilograma drva za ogrjev, a to je prikladno samo tamo gdje je gorivo, kako kažu, pri ruci.

Prava sauna može očistiti i tijelo i dušu. Pozitivan učinak saune na zdravlje je očit: toplina otvara pore kože i uklanja otpad iz tijela. Vrlo je korisno parno kupatilo nakon tjelesnih aktivnosti i sporta. Sauna je također kozmetička njega kože. Nakon redovitih posjeta sauni, koža postaje čvrsta i zdrava. Prije saune trebate se istuširati, ali bez sapuna koji ispire masni film koji štiti našu kožu od isušivanja. Ali ni u kojem slučaju nemojte močiti glavu prije ulaska u parnu sobu, kako ne biste uzrokovali pregrijavanje glave. Zatim trebate suho obrisati tijelo. Obavezno stavite ručnik ili posebnu kapu na glavu – to će spriječiti mogući toplotni udar. Ulazeći u parnu kupatilo, nemojte ležati na gornjoj polici, jer se na temperaturu trebate navikavati postupno. Bolje je leći u vodoravnom položaju, opuštajući mišiće. Štoviše, potrebno je leći tako da noge budu točno iznad glave. Prvo trčanje treba trajati ne više od 10 minuta, ali ako vam oči potamne nakon pet minuta, ugasite – svaki organizam ima svoje osobine. Isprva je bolje ležati na najnižoj stepenici, naime ležati tako da je tijelo u istom temperaturnom režimu.

Ne razgovarajte, pokušajte se opustiti što je više moguće. Morate ustati s police mirno, nakon što ste sjedili nekoliko sekundi. Nakon prvog posjeta idite na hladan tuš ili bazen (10-25 stupnjeva), nakon čega je dobro tuširati se vrućim tijekom jedne i pol minute. Zatim se odmorite 20 minuta. Možete piti čaj s medom, kvasom, mineralnom vodom, biljnim odvarom. Bolje je otići na 15 minuta do masera koji će vam vrat, umoran od računala, napregnute mišiće dovesti u božanski oblik i pobrinut će se za vaše kronične ozljede i modrice. Nakon drugog ulaska u saunu na 10-15 minuta (s metlama), još jedan hladan tuš, odmor i treći ulazak. Tada slijedi zasluženi odmor, možete posjetiti solarij. Usput, ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom bolje je posjećivati saunu više, ali manje vremena. Što se tiče hrane, evo istog savjeta – ako želite da izgubljeni kilogrami odu i ne vrate se, nemojte uopće jesti u sauni. Ciklus postupaka u sauni traje 2-3 sata, možete biti strpljivi, ali učinak je očit. Nakon drugog ulaska u saunu na 10-15 minuta (s metlama), još jedan hladan tuš, odmor i treći ulazak. Tada slijedi zasluženi odmor, možete posjetiti solarij. Usput, ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom bolje je posjećivati saunu više, ali manje vremena. Što se tiče hrane, evo istog savjeta – ako želite da izgubljeni kilogrami odu i ne vrate se, nemojte uopće jesti u sauni. Ciklus postupaka u sauni traje 2-3 sata, možete biti strpljivi, ali učinak je očit.

Nakon drugog ulaska u saunu na 10-15 minuta (s metlama), još jedan hladan tuš, odmor i treći ulazak. Tada slijedi zasluženi odmor, možete posjetiti solarij. Usput, ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom bolje je posjećivati saunu više, ali manje vremena. Što se tiče hrane, evo istog savjeta – ako želite da izgubljeni kilogrami odu i ne vrate se, nemojte uopće jesti u sauni. Ciklus postupaka u sauni traje 2-3 sata, možete biti strpljivi, ali učinak je očit. tako da izgubljeni kilogrami odlaze i ne vraćaju se, uopće nemojte jesti u sauni. Ciklus postupaka u sauni traje 2-3 sata, možete biti strpljivi, ali učinak je očit. tako da izgubljeni kilogrami odlaze i ne vraćaju se, uopće nemojte jesti u sauni. Ciklus postupaka u sauni traje 2-3 sata, možete biti strpljivi, ali učinak je očit.

Objavljeno dana