Produžuju li madeži na ljudskom tijelu život?

Britanski su znanstvenici došli do zaključka da je po broju madeža moguće utvrditi koliko brzo stari u ljudskom tijelu. Znanstvenici sa Sveučilišta London Kings College pokušali su pratiti ovisnost DNA regija odgovornih za starenje čovjeka o broju madeža na tijelu.

Madeži se obično pojavljuju tijekom djetinjstva i mogu nestati s godinama. U prosjeku se na ljudskom tijelu može izbrojati do 30 rodnih žigova, ali ponekad njihov broj doseže i 400. Znanstvenici su pronašli vezu između broja madeža i duljine telomera – krajnjih regija gena koji su upravo pokazatelji starenja starosne dobi. srce, mišići, kosti i arterije osobe (kad telomeri postanu prekratki, stanica se prestaje dijeliti i umire).

Studije u kojima je sudjelovalo 1.800 blizanaca pokazale su da što više osoba ima madeža, to je vjerojatnije da njihova DNA ima posebne mehanizme protiv starenja. Ova su otkrića iznenadila znanstvenike, jer se prethodno pokazalo da velik broj madeža povećava rizik od melanoma i dovodi do teškog karcinoma kože.

Rezultati koji su zadivili sve:

Uspoređujući broj madeža i duljinu telomera blizanaca, znanstvenici su došli do neočekivanih zaključaka: razlika u biološkoj dobi između vlasnika 100 madeža i onih koji ih nemaju više od 25 je 6-7 godina. “Rezultati našeg istraživanja su jednostavno nevjerojatni. Po prvi puta je dokazano da ljudi s velikim brojem madeža, s druge strane, iako imaju ozbiljan rizik od razvoja raka, mogu živjeti dulje”, autori projekta vjeruju. Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti njihovo otkriće pomoći u borbi protiv takvih dobnih bolesti kao što su angina pektoris i osteoporoza.

Istodobno, britanski onkolozi vjeruju da rezultati istraživanja trebaju daljnju potvrdu. U međuvremenu se vlasnicima velikog broja madeža toplo preporučuje da se zaštite od sunca.

Objavljeno dana